Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen "İklim Değişikliği ile Mücadele için Kentsel Su Temin Sistemlerinde Verimliliğin ve Güvenilirliğin Geliştirilmesi" başlıklı proje kapsamında, 32 ilçe belediyesinin katılımıyla bir çalıştay düzenlendi.
3 PİLOT BÖLGEDE ÇALIŞMA
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün paydaşı olduğu araştırma projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından 433 bin Euro hibe desteği almıştı. 18 ay sürecek olan proje için ASAT yetkilileri, Malta Heyeti ve Akdeniz Üniversitesi'nden gelen akademisyenlerle birlikte Antalya'da üç pilot alanda içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolü amacıyla çalışmalar başlattı.
SU KAYNAKLARINI TASARRUFLU KULLANMALIYIZ
Su kuruluşları ve belediyelerde çalışanlar için eğitim ve tecrübe paylaşımı amacıyla düzenlenen projenin ilk çalıştayı Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda projeden elde edilen deneyimler katılımcılara aktarıldı. ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, projenin Antalya'ya büyük katkı sağlayacağına inandığını belirterek, “Uluslararası ve değerli bir çalışmanın içinde olmaktan dolayı mutluyuz. Kaybolan su miktarı büyük. Su hepimizin ve yerine gelmeyen bir değer. Bunu hep beraber korumamız gerekir. Yeni su kaynakları bulmaktan ziyade var olan kaynakları en verimli ve tasarruflu şekilde korumalıyız” dedi.
ASAT YARININ DA SUYUNU KORUYOR
ASAT Genel Müdür Yardımcısı Ümit Daban, Antalya kenti içme suyu dağıtım şebekesinde belirlenen üç izole alt bölgede projenin pilot çalışmalarına başlandığını ifade ederek, “Bu projelerden elde edilen deneyimlerin diğer kurumlarla paylaşılması adına ilk çalıştayı ilçe belediyelerinin katılımıyla gerçekleştirdik. Türkiye’nin farklı bölgelerinden 32 ilçe belediyesi katılım sağladı. ASAT olarak sadece bugünün değil, yarının da suyunu koruyacak su yönetim politikalarını hayata geçirmek için çalışmalara devam ediyoruz” diye konuştu.
HEDEFİMİZ İZOLE ALT BÖLGELERİ ARTTIRMAK
Çalıştayda sunum yapan ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Osman Sütçü, su kayıplarıyla mücadelede ASAT’ın uygulamaları hakkında bilgi verdi. Sütçü, Antalya’nın nüfusunun 2 milyon 750 bin olduğunu, ancak turizmle birlikte yıla 25 milyona yakın ziyaretçi aldığını belirtti. İçme suyu kaynaklarının %3’ünün doğal kaynaklardan, %97’sinin ise yeraltı sularından sağlandığını aktardı. Sütçü, “Beş merkez ilçede 146 depo, 268 kuyumuz var. 19 ilçede ise 1400 üzerinde içme suyu kuyusu ve 1350 üzerinde depo mevcut. Bunların hepsinin bakım onarımı ASAT tarafından yapılıyor. İlçelerdeki SCADA yatırımlarımız devam etmekte. İl genelinde içme suyundaki kayıp-kaçak oranlarını azaltmak için beş merkez ilçede mevcut 70 DMA (İzole Alt Bölge) var, hedefimiz bunu 216’ya çıkarmak” şeklinde konuştu.
PROJEDE OLUMLU SONUÇLAR ALIYORUZ
ASAT SCADA Şube Müdürü Dr. Tuğba Akdeniz, Antalya içme suyu şebekesinde üç alt bölgenin belirlendiğini belirterek, “Bu bölgelerdeki abone sayısı, içme suyu şebeke borularının çapı, cinsi ve yaş bilgilerini göz önüne alarak üç alt bölge belirledik. İlk olarak içme suyu şebekesinde oluşan su kayıplarının miktarını belirledik. Ardından bölgede yüzeye çıkmayan arızaların tespitini yaptık, basınç kırıcı vanaların montajını gerçekleştirdik. Proje devam ediyor ve başarılı sonuçlar alıyoruz. Önce ilçe belediyelerine deneyimlerimizi anlatıyoruz, daha sonra il, büyükşehir ve son olarak uluslararası ölçekte çalıştaylar devam edecek” ifadelerini kullandı.
SAHA GEZİSİ YAPILDI
Çalıştay kapsamında katılımcılar için Konyaaltı ve Kaleiçi DMA Proje Sahası ile ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’na teknik gezi ve saha incelemesi düzenlendi.