Orman Genel Müdürlüğü (OGM), çocukların doğayla iç içe bir öğrenme deneyimi yaşamalarını sağlamak amacıyla OGM Orman Okulları projesini hayata geçirdi. Bu proje ile Türkiye'nin dört bir yanında çevre bilinci yüksek bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.
Bursa, İstanbul, Mersin ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüklerinde kurulan orman okullarında, çocukların ormanla güçlü ve sürdürülebilir bir bağ kurmaları, doğaya karşı duyarlılık geliştirmeleri ve iklim değişikliği, orman yangınları gibi konularda farkındalık kazanmaları amaçlanıyor. “Doğaya dokunan çocuklar, geleceğe umut olur” anlayışıyla hayata geçirilen proje, bugüne kadar 21 bin 500 çocuğa eğitim verecek şekilde geliştirilmişken, 9 yeni okulun daha açılması hedefleniyor.
Projenin ilki Bursa'da hayata geçirildi ve Mart 2022'de eğitimlere başlanarak bugüne kadar 13 bin 382 çocuğa eğitim verildi. Bursa Orman Okulu'ndaki akademik eğitim programı, okul öncesi, 7-8 yaş ve 9-10 yaş olmak üzere üç farklı yaş grubuna göre düzenleniyor. Sanal gerçeklik (VR) gözlükleri, ormancılık maketleri ve çeşitli eğitim materyalleri kullanılarak çocuklara doğayı keşfetme fırsatı sunuluyor.
İstanbul Orman Okulu ise, büyük bir metropolde doğayla iç içe eğitim imkânı sunarak şehir yaşamında doğaya olan farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Katılımcı çocuklara ormanda hayatta kalma teknikleri, toprak analizi ve biyolojik çeşitlilik gibi konularda teorik ve pratik bilgiler sunuluyor.
Trabzon Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki Minik Sincaplar Trabzon Ormancılık Okulu, 2023 yılından bu yana 163 sınıfta toplam 5.169 öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitimler veriyor. Eğitim içerikleri arasında orman ekosistemi, ormanların ekonomik, ekolojik ve sosyo-kültürel katkıları, orman yangınları, Alo 112 hattı ve fidan dikimi gibi konular bulunuyor.
Yeni tamamlanan Mersin Orman Okulu ise, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde kuruldu. Akdeniz'in eşsiz biyolojik çeşitliliğini tanıtmayı amaçlayan bu okul, bölgenin endemik bitkileri ve iklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki etkileri gibi özel içeriklerle fark yaratıyor. Orman mühendislerinin liderliğinde çocuklarla gerçekleştirilen fidan dikimi ve yangınla mücadele eğitimleri, programın önemli parçaları arasında yer alıyor.
Yeni Hedef: 2 Yıl İçinde 9 Yeni Okul
Orman Genel Müdürlüğü, doğayla iç içe eğitimi Türkiye genelinde yaygınlaştırmak amacıyla 2025-2026 yılları arasında Türkiye İklime Dirençli Ormancılık Projesi (İDOP) bölgelerinde (İzmir, Mersin, Adana, Çanakkale, Muğla, Hatay gibi...) daha Orman Okulu açmayı hedefliyor.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Doğaya dokunan çocuklar, geleceğe umut olur” anlayışıyla hayata geçirdikleri Orman Okulları sayesinde çocukların hem doğa sevgisini kazanacaklarını hem de sürdürülebilir yaşam pratiklerini erken yaşta benimseyeceklerini vurguluyor.