Osmangazi Belediyesi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal'in anısını yaşatmaya yönelik düzenlediği etkinlikler çerçevesinde, Türk sinemasının efsanevi ismi Türkan Şoray'ı hayranlarıyla buluşturdu. 'Yılın Aydını Yaşar Kemal' etkinlikleri kapsamında, sinema ve edebiyat tutkunları bir araya geldi.
Osmangazi Belediyesi, 2025 yılında 'Yılın Aydını' olarak belirlenen Yaşar Kemal'in eserlerini yıl boyunca çeşitli etkinliklerle tanıtmayı hedefliyor. Usta yazar, ağaı 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve birçok şiir yazmış bir isim. Bu eserlerin en dikkat çekeni, aşk, töre ve anne şefkati temalarını işleyen 'Yılanı Öldürseler' romanıdır. Bu roman, 1971 yılında Türkan Şoray'ın başrolünde yer aldığı bir sinema filmi olarak da uyarlanmıştır.
Osmangazi Belediyesi tarafından Panorama 1326 Fetih Müzesi'nde düzenlenen söyleşide Türkan Şoray, Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ile birlikte hayranlarıyla bir araya geldi. Söyleşide, Yaşar Kemal ve 'Yılanı Öldürseler' filmi hakkında derinlemesine bilgiler paylaşıldı. Türkan Şoray, film çekimleri sırasında yaşadıklarını da sevenleriyle paylaştı. Etkinliğin sonunda, katılımcılar, Şoray ile birlikte 'Yılanı Ördürseler' filmini izlediler.
“Yaşar Kemal’in romanlarını soluksuz okurdum”
Türkan Şoray, Türkiye'nin en sevilen yazarlarından biri olan Yaşar Kemal hakkında, “Eserleri dünyada farklı dillere çevrilmiş ve okunmuş bir yazar Yaşar Kemal. Onun romanlarını ben hep soluksuz okurdum. Yaşar Kemal'in 'Yılanı Öldürseler' romanının sinema uyarlamasında rol aldığım için çok şanslıyım,” dedi. Ayrıca, Esme karakteri için duyduğu heyecanı ve zaman zaman yaşadığı kaygıları da dile getirdi.
“Yaşar Kemal şefkatli ve hayat dolu bir insandı”
Şoray, Esme rolünü oynamaktan duyduğu mutluluğu ve endişeyi, “Yönetmenlik konusunda kimi zorluklarla karşılaştım. Ama Yaşar Kemal ile tanışma fırsatı bulmak, bu baskıyı aşmama yardımcı oldu. Kendisi cana yakın, hayat dolu ve insanları seven birisiydi,” şekilde anlattı. Bu süreçte Yaşar Kemal'in desteği ve cesaret verici tavrı da önemli bir rol oynadı.
Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ise, "Bu film, Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından uyarlandı. Ancak bu sadece sıradan bir uyarlama değil; bu durumu Yaşar Kemal de anlatmıştı. Romanını en iyi şekilde filme aktaran Sayın Türkan Şoray'dır," açıklamasında bulundu.
Etkinliğin sonunda, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Türkan Şoray'a günün anısına çiçek ve hediye takdim etti. Bu jest, etkinliğin anlamını ve önemini vurgulayan güzel bir kapanış oldu.