Bugün: 1 Mayıs 2025 Perşembe

SAĞLIK

"Aşının Önemi ve Çocukluk Dönemi Aşıları"


"Aşının Önemi ve Çocukluk Dönemi Aşıları"

Sosyal medya aracılığıyla kolaylaşan yanlış bilgi yayılımının ve yakın geçmişte atlatılan pandeminin etkisiyle dünyada son yıllarda artan aşı karşıtlığı, kitlesel sağlık için tehlikesini korumaya devam ediyor

5,27 B

Sosyal medya aracılığıyla yayılan yanlış bilgiler ve son yıllarda artan aşı karşıtlığı, kitlesel sağlık üzerinde ciddi tehditler oluşturmaya devam ediyor. Yakın geçmişte yaşanan pandeminin ardından, aşıların öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç, "Aşılama, bireyler ve toplum sağlığı açısından kritik bir uygulamadır. Aşılanmış kişiler sayesinde diğer bireyler hastalık etkeni ile daha az temas eder ve hastalıkların toplumda görülme sıklığı azalır" dedi.

Aşının, belirli enfeksiyonlara karşı vücudun doğal savunmasını kullandığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Dr. Kılıç, "Aşılamada zayıflatılmış virüs, bakteri ya da bunların antijenik parçaları vücuda verilir. Bu antijenik parçalar, vücudun yabancı gördüğü mikroorganizmaların parçalarıdır ve bağışıklık sisteminin antikor üretmesini sağlar. Antikorlar, mikroorganizmaları elimine etmek için bağışıklık sistemine yardımcı olur. Böylece bağışıklık sistemi gerçek patojenle karşılaştığında hazırlıksız yakalanmaz" şeklinde konuştu.

Tarihteki salgınlar, aşılamanın önemini gösteriyor

Dr. Kılıç, aşıların faydalarının göz önüne alındığında olası yan etkilerinin oldukça sınırlı olduğunu vurguladı. Tarihte yaşanan büyük salgınlar ve yakın dönemdeki COVID-19 pandemisinin, bazı enfeksiyon ajanlarına karşı hazırlıksız yakalanmanın toplumda büyük felaketlere yol açabileceğini açıkça gösterdiğini belirtirken, "Geçmişten ders çıkarmak ve sağlıklı nesiller yaratmak için bulaşıcı hastalıklara karşı bilimin ışığında aşılamaya güvenmek çok önemlidir" dedi.

Dr. Mehmet Kılıç, Türkiye'deki zorunlu aşıları şu şekilde sıraladı:

Çocukluk Çağındaki Zorunlu Aşılar

Türkiye'de çocuklar için yapılması gereken zorunlu aşılar; hepatit B ve A, BCG (verem), difteri, boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus influenza ve hepatit B içeren 6’lı karma aşı, pnömokok (zatürre), KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), ağızdan polio (çocuk felci), difteri (tekrar doz), ve suçiçeği aşısıdır.

Çocukluk Çağında Zorunlu Olmayan Ama Önerilen Aşılar

Ebeveynler için önerilen ancak zorunlu olmayan aşılar arasında ishal için rotavirüs, menenjit için meningokok, HPV ve her yıl uygulanacak grip aşısı bulunmaktadır.

Sağlıklı Yetişkinler İçin Önerilen Aşılar

Sağlık Bakanlığı tarafından yetişkinlere tavsiye edilen aşılar şu şekilde sıralanmıştır: Aşılamanın üzerinden on yıl geçmişse tetanoz, difteri, her yıl yapılan grip aşısı ve HPV aşısı yapılmalıdır. Gebeler için difteri, asellüler boğmaca ve tetanozu kapsayan karma aşı ve yıllık grip aşısı önemliyken, 65 yaş üstünde pnömokok, yıllık grip aşısı ve zona aşıları kritik bir öneme sahiptir.

Bu bilgiler ışığında, aşıların toplum sağlığı için taşıdığı önemi bir kez daha anımsamak, yanlış bilgilendirmelerle mücadele ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amaçlı aşılamaya olan güvenimizi pekiştirmek önemlidir.