Diş hekimliği alanında uzman olan Dr. Kobra Güler, şeker tüketiminin yetişkinlerde ağız ve diş sağlığına olumsuz etkileri hakkında önemli bilgiler sundu. Şekerli gıdaların dişler üzerinde plak oluşturan bakteriler için ideal bir enerji kaynağı olduğunu belirten Güler, bu bakterilerin şekeri fermente ederken asit ürettiğini ve bu asidin diş minesine saldırarak çürük oluşumuna neden olabileceğini vurguladı. Uzun vadede bu durum, diş kaybına kadar gidebilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dr. Güler, ayrıca şeker tüketiminin diş eti iltihaplarına (gingivitis) sebep olan bakterilerin beslenmesine ve plak içerisindeki yerleşimlerini artırmasına neden olduğunu, bu durumun da zamanla ilerleyici diş eti hastalıklarına yol açabileceğini ifade etti.
Şekerin Olumsuz Etkilerini Azaltmanın Yolları
Şekerin olumsuz etkilerini azaltmak için alınabilecek önlemleri açıklayan Dr. Güler, şunları önerdi: Şeker tüketimini sınırlayın, özellikle yapay ve işlenmiş şeker içeren gıdalardan kaçının. Ağız hijyenine özen gösterin; yemeklerden sonra dişlerinizi düzenli olarak florürlü diş macunu ile fırçalayın ve diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyin. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmeyin. 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek erken müdahale için adım atabilirsiniz. Bol su tüketimi, ağızdaki asit oranını nötralize ederek şeker kalıntılarının uzaklaştırılmasını sağlar. Şekerli gıdalardan sonra bir lokma peynir veya yoğurt gibi kazein içeren ürünleri tüketmek de şekerin olumsuz etkilerini nötralize edecektir.
Sağlıklı Beslenme ve Ağız Sağlığı
Yetişkinlerin diş sağlığına zarar veren şekerli gıdaların tüketimine karşı beslenme alanında önerilerde bulunan Dr. Güler, hazır tatlılar yerine taze sebze, meyve ve fındık gibi doğal ve besleyici gıdaların tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, ksilitol içeren sakız çiğnemenin bakterilerin plak içerisindeki tutunma gücünü azalttığı ve genel olarak sakız çiğnemenin tükürük üretimini artırarak ağızdaki asit seviyesini dengelemeye yardımcı olduğunu belirtti. Tam tahıllı ve lifli gıdaların tüketilmesinin ağız sağlığı için faydalı olduğunu da ekledi.
Şeker Tüketiminin Diş Etleri Üzerindeki Etkileri
Dr. Güler, diş etlerinin genel sağlığımızdan doğrudan etkilendiğini ve C vitamini eksikliğinin diş eti iltihaplarına neden olabileceğini açıkladı. Omega-3 yağ asitleri gibi anti-inflamatuar gıdaların, diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabileceğini belirtti. Aşırı işlenmiş gıdalar ve şeker ağırlıklı bir diyetin, bağışıklık sistemimizi etkileyerek ağız içerisindeki bakterilere karşı savunmasız bırakabileceğini vurguladı. Bu durum, diş etlerinin iltihaplanma riskini artırarak diş sağlığını tehdit edebilir.
Ortodontik Tedavi ve Ağız Hijyeni
Ortodontik tedavi sırasında şekerli gıdalardan uzak durulmasının tedavi başarısını artırabileceğini belirten Güler, dişlerin temizliğinin daha zor olduğunu, bu nedenle şekerli gıdaların tüketilmesinin braket çevresinde çürük riskini artırabileceğini ifade etti. Diş eti iltihabı oluştuğunda tedavi sürecinin aksayabileceğini dile getirerek, ortodontik tedavi sırasında ağız hijyenine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Doğru alışkanlıkların edinilmesinin, hem ağız hem de genel sağlığı korumanın anahtarı olduğunu belirtti.