Uluslararası Koçluk Haftası, ICF Türkiye tarafından İstanbul Point Otel Barbaros'ta düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlikte, koçlar ve koç adayları ilham verici içeriklerle buluşturuldu. ICF Türkiye Başkanı Beyza Erdem Balcı, açılış konuşmasında, koçluğun birçok disiplinden beslenmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Koçluk haftasında koçluğa hizmet etmek üzere sanattan felsefeye, müzikten spora her alanda koçluğa bakacağız. Hep birlikte, daha anlamlı, daha güçlü bir topluluk olarak yolumuza devam edelim” dedi.
Etkinlikte, “İlham - Dönüşüm - Gelişim” temasıyla sahne alan Tamer Levent, koçların sanata evet demelerinin önemini vurguladı. Levent, sanatı bir bütün olarak algılamak gerektiğini belirterek, koçluğun da kişiyi ve kendimizi anlamak olduğuna dikkat çekti. “Yaptığınız işe 'sanat' olarak bakarsanız, o kişinin gelişmesindeki 'iyi, güzel ve doğruyu' arayarak daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz” dedi.
Fırsatlar ve Zorluklar
FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula, “Sonuçlar Çağının Pusulası” başlıklı konuşmasında dijitalleşmenin insanları daha da metalaştıracağını ifade ederek, dijital liderlik kavramının farklı değer setleri gerektirdiğini belirtti. Abdula, koçların bu değişimlere nasıl tepki vereceğini düşünmeleri gerektiğini söyleyerek, “Koçluk için büyük fırsatlar var” dedi.
Gestalt Psikoterapisti Prof. Dr. Hanna Nita Scherler, zihnimizin olaylar karşısında çok sayıda model geliştirebileceğini vurgulayarak, zor zamanların modelin değişmesini ve farklılaşmasını gerektirdiğini belirtti. “Hayatın tüm gerilimlerini karşılayabilecek esnekliği geliştirmeliyiz” diyerek, hayatın her yönünü kucaklama gerekliliğine dikkat çekti.
Uzman Psikolog Leyla Varan Sartore ise insan ilişkilerindeki ebeveyn, yetişkin ve çocuk tutumlarının etkisini vurguladı. Varan, yaşlarımızda ebeveynlerin davranışlarının duygularımızla birlikte kaydedildiğini belirterek, “Önemli olan ne yaptığınız değil, hangi ego durumundan yaptığınızdır” dedi. İlişkilerde hoşgörünün ve anlayışın önemini vurguladı.
Yapay Zekanın Rolü
Hayal Akademisi Kurucusu Ercüment Büyükşener, koçluk haftasında yapay zekanın gelecekte 220 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturacağını belirtti. “Yapay zeka, yerimize değil, yanımıza gelecek” diyen Büyükşener, işlerin dijital ekonomiyle taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dönüşümün sadece teknolojiye yatırım yapılarak gerçekleşmeyeceğini, duyguların da önemli olduğunu belirtti.
Akredite Koçluk Süpervizörü Dilek Yıldırım, koçlukta süpervizyonun önemine değinerek, süpervizyonun koçun “sihirli aynası” olduğunu ifade etti. Yıldırım, koçların içlerindeki potansiyeli ve gerçekleri görebilmeleri için süpervizyon almaları gerektiğini belirtti.
Tam Finans İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Gülçe Okan, iş dünyasının sürekli öğrenen ve adapte olan ekiplerle dönüşeceğini ifade ederek, “İnsan odaklı beceriler gelecekte öne çıkacak” dedi. Okan, yaratıcılık, empati ve problem çözme gibi becerilerin önemine dikkat çekti.
Ayrıca etkinliğin ikinci gününde Psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan, “Kaotik bir çağda anne-babalık” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yazgan, çocukların bağımsızlaşması ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, sağlıklı ilişkilerin nasıl inşa edileceği üzerine bilgiler aktardı. Güçlü ebeveynlik yaklaşımlarının önemine vurgu yaptı.
Son olarak, besteci ve piyanist Anjelika Akbar da etkinlikte müzik ve dönüşümden söz etti. Müziklerin ruhsal ve duygusal etkilerine dikkat çekerek, koçların bilinçaltında var olan unsurların önemini belirtti. Katılımcılar, hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak etkinliğe katılarak koçluğun güncel gelişmeleri hakkında bilgi sahibi oldular.