İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Konak Atatürk Meydanı'nın Kemeraltı girişinde, geçtiğimiz günlerde yaşanan kırılmalar nedeniyle zarar gören ağaçların yerine yeni semboller olmaya aday doğu çınarlarını dikti. Yapılan dikim töreninde konuşan Başkan Tugay, “Onarılması gereken her türlü yarayı onaracağız. Eksik olan her şeyi yerine koyacağız. İzmir’in değerini biliyoruz. Herkesin de İzmir’e değer vermesi için üstüne düşeni yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Konak Atatürk Meydanı’nda, önceki gün gövdesinden kırılarak devrilen asırlık çınar ağaçlarının yerine, yeni bir ağaç dikimi gerçekleştirildi. Doğu çınarı (Platanus Orientalis) türündeki ağacın ilk suyunu veren Başkan Tugay, dikimden sonra ağaca nazar boncuğu taktı. Dikime, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldırım, Genel Sekreter Yardımcıları Zeki Yıldırım, Şehitkamil Gök, Meclis Üyesi Elvin Sönmez Güler, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Halit Çelik ve çok sayıda İzmirli katıldı.
Kentin yeni sembolleri
Kırılan ağacın yerini alan doğu çınarı, vinç yardımıyla alana getirildi. 35 yaşında, 7 metre boyunda ve 120 santimetre gövde kalınlığındaki bu ağaç, İzmir’in yeni sembolleri arasında yer alacak.
“Eksik olan her şeyi yerine koyacağız”
Dikim sonrası açıklama yapan Başkan Tugay, “Tam burada eski bir çınar ağacı vardı. Birkaç gün önce, gövdesindeki bir problem nedeniyle kendiliğinden kırıldı. Biz o ağacın yerine eksiklik olmasın istedik. Herkesin çok üzüldüğü bir durumdu. Biz de çok üzüldük. Bunu telafi edelim, onaralım diye bu yetkin çınar ağacını buradan getirdik. Yine İzmir’in ağacı. Orada saksıda bekliyordu. Doğaya, ağaca verdiğimiz önem, şehrin değerlerine verdiğimiz kıymet içindir. Hayırlı olsun diyelim. Onarılması gereken her türlü yarayı onaracağız. Eksik olan her şeyi yerine koyacağız. İzmir’in değerini biz biliyoruz. Herkesin de İzmir’e değer vermesi için üstüne düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.
Abidevi ağaç sınıfında kabul ediliyor
Kökeni Yunanistan olan doğu çınarının boyu 25-30 metreye, çapı ise 5-6 metreye kadar yükselebiliyor. Uzun yıllar yaşayabilen doğu çınarı, heybetli görünümünün korunması sebebiyle abidevi ağaç sınıfında kabul ediliyor. Geniş, kalın yapraklara sahip olan çok büyük ve geniş yapılı ağaç, özellikle sıcak mevsimde sağladığı gölge ve serinlik nedeniyle büyük bir öneme sahip. Yapı olarak genellikle yerlerde iyi ve hızlı büyüyor.
Bu dikim ve ağaçların korunması, İzmir’in doğal güzelliklerinin ve çevre duyarlılığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Böyle projelerle, İzmir’in yeşil alanları artırılmakta ve şehir estetiğine katkıda bulunulmaktadır. Başkan Tugay’ın bu tür uygulamaları, toplumsal farkındalık oluşturulmasına ve çevre bilincinin artırılmasına yardımcı olacak önemli adımlar olarak öne çıkıyor.