Bugün: 3 Temmuz 2025 Perşembe

SAĞLIK

"Çocuklarda Diş Sıkma: Nedenleri ve Çözümler"


"Çocuklarda Diş Sıkma: Nedenleri ve Çözümler"

Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr

3,85 B

Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma olarak bilinen bruksizm problemini ayrıntılı bir şekilde ele aldı. Bruksizm, çocukların yaşam kalitesini düşürebilen önemli bir sorundur ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bilinçsizce diş sıkma veya gıcırdatma olarak tanımlanan bruksizmin, genellikle stres ve psikolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini belirten Dr. Üçem, “Yetişkin nüfusun yüzde 20’sinin gün içinde farkında olmadan dişlerini sıktığını görüyoruz. Ancak bu sorun yalnızca yetişkinlere özgü değil ve çocuklarda da sıklıkla ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı. Çocuklarda görülen bu durumun, başka sağlık sorunlarının habercisi olabileceği uyarısını yapan Üçem, tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Dr. Üçem, bruksizmin temel nedenleri arasında stres, depresif ruh hali ve mutsuzluğun bulunduğunu ifade etti. Çocuklarda bruksizmin her 100 çocuktan 25’inde görülebildiğini kaydeden uzman, bu sorunun uyku halinde ya da uyanıkken iki farklı şekilde gerçekleşebileceğini belirtti. Her iki durumda da altta yatan sebeplerin psikolojik olduğu ifade edilmektedir. Diş gıcırdatması ve diş sıkmanın tedavi edilmemesi durumunda ciddi sonuçların meydana gelebileceğini ifade eden Üçem, tedavinin temelinin bu sorunların psikolog gözetiminde ele alınması gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda bruksizmin çoğunlukla 12 yaşından sonra azaldığını belirten Dr. Üçem, ebeveynlerin genellikle çocuklarının uyku sırasında dişlerini gıcırdattığını seslerden dolayı fark ettiklerini ifade etti. Çocuklarda bruksizmin nedenleri arasında duygusal ve psikolojik stresin yanı sıra, dişlerin değişim dönemi, diş çürükleri ve yapılan dolgu gibi restorasyonların uyumunu kaybetmesi gibi faktörlerin de bulunduğunu aktardı. Solunum ve sindirim sistemine ilişkin kronik rahatsızlıklar ile hormonal bozukluklar da bruksizmi tetikleyebilir. Bunun yanı sıra, çocukların stres yaşadığı aile içi sorunlar, kardeş doğumu ya da okul problemleri gibi durumların da etkisi göz ardı edilmemelidir.

Bruksizmin diş ve çene sağlığına zarar verdiğine dikkat çeken Dr. Üçem, bu durumun dişlerde aşınma, çürükler, uyku sorunları ve alt çene ekleminde oluşabilecek aşınma gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Çocuklarda bruksizm ile başa çıkmak için ilk adımın gece izleme yöntemini içermesi gerektiğini dile getiren Üçem, “Çocuğun gece diş gıcırdatmaya başladığında hafif dürterek derin uykudan normal uykuya geçmesini sağlamak gerekir. Bu uygulamanın, diş gıcırdatma sıklığı azalana ya da tamamen bitene kadar her gece sabırla yapılması önerilir.” dedi.

Yöntemin zaman içinde çocuğun diş gıcırdatmasının azalmasına yardımcı olacağını belirten uzman, ebeveynlere medikal plakların çocuklar için önerilmediğini ve çocuğun diş gıcırdatma veya diş sıkma problemi varsa öncelikle bir çocuk diş hekimine başvurmaları gerektiğini hatırlattı. Çocuk diş hekimlerinin muayene esnasında dişlerde hasar olup olmadığını kontrol edeceğini ve ayrıca çocuğun stres durumunu anlamak için bazı sorular sorabileceğini vurguladı. Gerekirse, çocuk psikologuna ya da psikiyatristine başvurulmasının önerildiğini sözlerine ekledi.