Bugün: 13 Temmuz 2025 Pazar

KÜLTÜR SANAT

"Anadolu'nun Bitki Mirası Sergisi Salt'ta!"


"Anadolu'nun Bitki Mirası Sergisi Salt'ta!"

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Anadolu’nun Bitki Mirası sergisi, Türkiye’den 47 bitki ressamının 80 çalışmasını herbaryum örnekleri, tarihsel belgeler ve nadir eserler ile bir araya getiriyor

2,08 B

Garanti BBVA'nın desteğiyle kurulan Salt'ın Anadolu'nun Bitki Mirası sergisi, Türkiye genelinden 47 bitki ressamının 80 eserini herbaryum örnekleri, tarihsel belgeler ve nadir eserlerle bir araya getiriyor. 10 Ağustos'a kadar Salt Beyoğlu'ndaki Mutfak alanında ziyarete açık olan sergi, Burçin Çıngay'ın düzenleyeceği turlarla yorumlanacak.

Sergide yer alan bitki çizimleri, Anadolu'nun kendine özgü renk, doku, tat ve kokularını şekillendiren ortak mirası tanıtarak sunulmaktadır. Seçki, iklim değişikliği ve tarımsal çeşitliliği tehdit eden sanayileşmiş üretim modelleri karşısında, yerel bitki türlerinin taşıdığı genetik ve kültürel mirası görünür kılmayı hedefliyor. Bu mirasın korunmasının biyoçeşitlilik ve gıda güvenliği açısından hayati önem taşıdığı vurgulanmaktadır.

Salt Yorumlama programı çerçevesinde sergi turları, 11, 19, 22 Temmuz ve 6 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Ayrıca, 26 Temmuz Cumartesi günü 7-11 yaş grubuna yönelik bir atölye etkinliği düzenlenecek. Drama eğitmeni Rojda Karaş'ın yürütücülüğündeki bu atölyede, çocuklar bitkilerin aralarındaki "sessiz" iletişimi kendi bedenleri aracılığıyla keşfedecekler. Ücretsiz programlar hakkında daha ayrıntılı bilgi ve kayıt için: saltonline.org adresi ziyaret edilebilir.

Burçin Çıngay, bitki sistematiği, ekolojisi ve koruma biyolojisi alanlarında uzmanlaşmış bir biyologdur. Lisans eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde, yüksek lisansını ise aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü'nde botanik alanında tamamlamıştır. Eğitimine Edinburgh Royal Botanic Garden'da bitki tanıma ve bahçecilik eğitimi alarak devam etmiştir. Akademik kariyerine 2008 yılında İstanbul'daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde Herbaryum Görevlisi olarak başlayan Çıngay, 2010'dan bu yana aynı kurumda Bilim Bölümü Başkanı ve Herbaryum Küratörü olarak görev yapmaktadır.

Çıngay, yurt içi ve yurt dışında birçok yayını bulunan bir araştırmacıdır. TÜBİTAK, TAGEM ve BAP gibi kurumlar tarafından desteklenen bilimsel projelerde yer almakta ve çeşitli kamu kuruluşlarının yürüttüğü araştırmalara katkıda bulunmaktadır. Hâlâ Resimli Türkiye Florası projesinde araştırmacı ve yazar olarak görev almakta; ayrıca 2023 yılından beri Flora Araştırmaları Derneği Genel Sekreteri olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Anadolu'nun Bitki Mirası sergisi, Flora Araştırmaları Derneği bünyesindeki Bitki Ressamları Komitesi (BİRET) tarafından, Eureko Sigorta'nın katkılarıyla hayata geçirilmiştir.