Bugün: 25 Mayıs 2025 Pazar

EĞİTİM

YKS İçin Net Artırmanın Stratejileri Açıklandı!


YKS İçin Net Artırmanın Stratejileri Açıklandı!

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sürecinde adayların netlerini artırmalarına yardımcı olacak önemli stratejiler ve öneriler paylaştı

4,19 B
 YKS İçin Net Artırmanın Stratejileri Açıklandı!

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sürecinde adayların netlerini artırmalarına yardımcı olacak önemli stratejileri ve önerileri paylaştı. Akdoğan, yüksek netlerin birçok adayın temel hedefi olduğunu vurguladı.

Yüksek netler, birçok adayın tek hedefi

Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akdoğan, yüksek netlerin birçok aday için önemli bir hedef olduğuna dikkat çekti. Adayların hazırlık sürecinde düşüşler ve yükselişler yaşayabileceğini, bunun birçok sebebi arasında stres, kaygı ve heyecan gibi durumların olduğunu ifade etti. Ancak, tüm bu zorluklara rağmen yüksek netler elde etmenin zor olmadığını belirtti.

Net hedefini belirle!

YKS'ye hazırlık sürecinde program hedefi belirlenmesinin yanı sıra, girilmek istenilen bölüme ulaşabilmek için gereken net hedefinin de belirlenmesi gerektiğini belirten Akdoğan, net hedeflerinin belirlenmesinin, sınavda zaman kaybetmeyi ve moral bozukluğunu önlediğini kaydetti. Örneğin, TYT için gerekli net sayısının 80 olduğunu varsayarsak, bu durumda 40 soru boş bırakma hakkımız olduğunu ifade etti.

Sürekli aynı konulara odaklanmayın

Adayların, net artırma sürecinde sıkça sorduğu sorulara da cevap veren Akdoğan, öğrencilerin en büyük hatalarından birinin sürekli aynı konuları tekrar tekrar çalışmak olduğunu belirtti. Bu nedenle, deneme sınavlarında yalnızca belli kısımlara odaklanıldığını belirten Akdoğan, yeni konular üzerinde çalışmanın ilerleme kaydedebilmek için önemli olduğunu belirtti. Olası güncel konu çıkışlarını ve soru dağılımlarını öğrenerek çalışmaların bu konulara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Verimsiz çalışmayın

Deneme sınavlarında istenilen sonuçların alınamamasının nedenlerinden birinin verimsiz ders çalışma olduğunu ifade eden uzman, verimsizliğin çeşitli sebeplerinin olabileceğini aktardı. Adayların gereksiz kısımlara takılıp zaman kaybettiklerini, uykusuzluk ve yorgunluktan dolayı yanlış zamanlamalar yaptıklarını vurguladı. Bu sorunları bertaraf etmek için okul rehber öğretmeninden yardım alarak hatalı kısımların tespit edilebileceğini ifade etti.

Planlı olun

Çalışmaya başlamadan önce hangi konular üzerinde çalışılacağı ve neler yapılacağının iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Akdoğan, planların özümsemesi ve motivasyon kaynağı olarak kullanılması halinde planların yorulmadan uygulanabileceğini ifade etti. Uzun detaylı planlar yapmak yerine sınırlı süre ile planlama yapmanın daha verimli olacağını belirtti.

Çok soru tipi görün

Sınavlarda çıkacak soruların öğretmenler tarafından hazırlandığını hatırlatan Akdoğan, çok farklı kaynaklardan soru çözmenin farklı öğretmenlerin bakış açısından sorulara yaklaşmayı sağladığını vurguladı. Bu durumun, adayların farklı soru tipleri görmelerine katkı sağladığını belirtti.

Soru analizleri yapın

Deneme sınavı yapmanın önemini vurgulayan Akdoğan, analiz yapmadan bırakılan yanlışların tekrar yapılmasına sebep olduğunu ifade etti. Her deneme sınavı ve test tamamlandıktan sonra yanlış soruların tek tek analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Bu yöntem sayesinde, adayların ne kadar yol kat ettiklerini görmelerinin mümkün olacağını söyledi.

Dikkatsiz okumadan kaçının

Sınav stresinin etkisiyle soruları hızlı okumak istemenin anlaşılmayı zorlaştırabileceğini dile getiren Akdoğan, soruların doğru bir hızda okunması gerektiğini belirtti.

Mantığı kavrayın

ÖSYM'nin son yıllarda analitik düşünmeyi, odaklanmayı, yorum yapmayı ve mantığı ölçen soru tarzlarına daha fazla ağırlık verdiğini ifade eden Akdoğan, bunun öğrencileri zorladığını belirtti. Sorulardaki kişisel yorumlamalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, soruların kendi anlatımı üzerinden yanıtlanması gerektiğini belirtti.

Hedefiniz olsun

YKS tercih döneminin sınırlı bir süre olduğunu hatırlatan Akdoğan, yoğun çalışmalardan geçen birçok öğrencinin doğru bölümü seçmekte zorlandığını ifade etti. Bu sebepten, hedefleri belirleme sürecinin yolun başında yapılarak gerçekçi bir çalışma programı oluşturulması gerektiğini önerdi.

Zamanı iyi kullanın, biyolojik saati geliştirin

Birçok adayın sınavdan önce tüm konulara hakim olmasına rağmen zaman yönetiminde başarısız olduğunu belirten Akdoğan, süre tutmanın bu sorunu çözmek için önemli bir yol olduğunu belirtti. Süre tutmaya alışmanın, sınavda zamanın etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacağını vurguladı.